Президентът Румен Радев се консултира с Централната избирателна комисия преди да

...
Президентът Румен Радев се консултира с Централната избирателна комисия преди да
Коментари Харесай

Консултации между президента и ЦИК за датата на изборите

Президентът Румен Радев се съветва с Централната изборна комисия  преди да насрочи новите парламентарни избори.

Тема на срещата е и готовността за президентския избор, чийто първи тур Народното събрание насрочи за 14 ноември, а възможния балотаж - за 21 ноември.

Депутатът от ГЕРБ  Десислава Атанасова предизвести, че с сегашния Изборен кодекс правата на българите са лимитирани

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС упорства да бъде оповестено дали машините за гласоподаване и техният програмен продукт са българска благосъстоятелност, както и дали в секциите в чужбина машините ще бъдат обслужвани от български жители.

Според ръководителят на групата Десислава Атанасова, сегашния Изборен кодекс би трябвало да бъде изменен, защото лимитира правото да се гласуването с хартиени бюлетини:

„ Ние от ГЕРБ неведнъж сме поставяли въпроса, че демокрацията дава опция на жителите да гласоподават по метод, по който те изберат. Демокрацията е да даваш права, а не да лишаваш от права.

Считаме, че последните промени в Изборния кодекс лишиха от права редица български жители и по тази причина изборната интензивност беше едвам 30%. Считаме, че към момента има време, изключително на фона на неналичието на информация, по кое време ще бъдат планувани предварителните парламентарни избори, Народното събрание да взема незабавни решения ".

ГЕРБ  упорстват да се броят всички разписки от гласувалите, а освен 5 процентна извадка.

ЦИК оповестил пред президента, че каквото и да бъде неговото решение за датата на парламентарните избори, Комисията ще се оправи, както с избори две в едно, по този начин и в случай че се проведат два вота поотделно - за държавен глава и за Народно заседание.

Председателя на ЦИК Камелия Некова акцентира, че от софтуерна позиция е добре да има две седмици сред двата типа избори, в случай че те се организират поотделно.

Президентът Румен Радев изиска да се подсигурява, че в случай че изборите са две в едно гласоподавателите ще бъдат задоволително добре осведомени за дейностите, които да подхващат.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР